Zaytung.Com Zaytung.Com
Zaytung
Uzun uzun yaz
SİNEMA

Bu Sene de İyi Uzay Yaptı: Constellation

-> Bitcoin'in %20 altcoinlerin %50'den fazla düşmesi nedeniyle İstanbul'da koşulacak Bitcoin Halving koşusu için 10 bin Pakistanlı kaçak göçmen kiralanacak...
-> Global piyasada ons altını düşürme çabaları, alıcılı tarafta altın gününe giren öğretmenler tarafından bertaraf edildi...
-> NBA'de gecenin sonuçlarını yine kimse sallamadı...
-> İran-İsrail gerilimi tırmanıyor: ''Patlamayan füzelerimizi geri verin lan!''
-> Istakoz paylaşımına gelen tepkileri azaltmak için bir gecede kelle paça çorbası, Adana dürüm ve şırdan yiyen Şebnem Bursalı'nın hastaneye kaldırıldığı bildirildi...
FOTOHABER

Sancaktepe Belediyesi'ndeki duşların devre dışı bırakılmasıyla birlikte önümüzdeki yaz İstanbul'da kuraklık beklenmiyor...

Verilen yerli ve milli arayı iyi değerlendiren Türkiye'nin çıkışı devam ediyor...

BLOG

Sevgililer Günü’nü Minimum Maddi Hasarla Atlatma Rehberi…

VİDEOHABER

Emeklilerin ''Bizim paramızı kime yedirdiyseniz gidin ondan oy dilenin'' çağrısına kulak veren AKP, alfabetik sıradan başladı: ''Afganlar lütfen...''

ASTROLOJİ

KOÇ (21 Mart - 20 Nisan)

Süleyman Soylu'nun oh çektiği videolara telif atmasının ardından zam haberlerine üzülmek zorunda kalacağınız bir döneme giriyorsunuz... devam...

Belediyenin Almanya’ya eğitime gönderdiği 45 kişiden 43'ü geri dönmedi...

"Aslında dönecekler ama orada kurulu düzenleri var. Yoksa vatanımız cennet..."

Hay Allah, Canınız mı Çekti? İşte Size Birbirinden Keyifli Öykü Platformları...

FIFA, Futbolun Marka Değerini Düşüren Türkiye'yi Başka Bir Spor Dalıyla İlgilenmesi İçin İkna Etmeye Çalışıyor: ''Güreş vardı ya sizin, ata sporu...''

Adı sürekli şiddet, skandallar, siyasi baskılar, şaibeler ve maddi krizlerle anılan Türk futbolunun, kendi marka değeri bir kenara artık komple futbolun marka değerine zarar verdiğini fark eden FIFA yönetimi, Türkiye'nin kendisine başka bir spor dalı bulması için ikna girişimlerine başladı. devamı...

N'olmuş n'olmuş?

Zaytung Zone

''Amaaan şimdi eve gidip kim yemek yapacak?'' şeklinde düşünen takipçilerimizi diğerlerinden bi tık daha fazla seviyoruz, dürüst olalım...

Popmundo: Maceralar

9 Günlük Tatilin Ardından İlk İş Gününde 818 Milyar TL Zarar Açıklayan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Pazartesi Sendromunda Çıtayı Zirveye Taşıyan İsim Oldu...

9 günlük bayram tatilinin ardından ilk pazartesi günü işe adapte olma mücadelesi sürerken, "beterin de beteri var" dedirten haber Merkez Bankası'ndan geldi... devamı...

Ailesi İle Bayram Ziyaretlerini Tamamlayan Efe Küçükali(6), 3 Günde 18 Çifti Çocuk Fikrinden Tiksindirmeyi Başardı...

Sinem(34) - Rıfat Küçükali (36) çiftinin ikinci çocuğu Efe Küçükali(6) bu bayramdaki üstün performansıyla bir kez daha göz doldurdu. Ailesi ile gittiği toplam 14 ev ziyaretinde 6 ağlama krizi, 3 kez misafirlikteki çocuklarla kavga ve birçok ev eşyası kırma eylemine karışan minik Efe, şu ana dek 18 çifti çocuk fikrinden tiksindirmeyi başararak Türkiye'nin nüfus planlamasına katkı sağlamaya devam etti...devamı...

Yeni Dönem Karantina Günlerinize ve Story'lerinize Renk Katacak 5 Şahane Öykü Kitabı

Takvimler kasımdan nisana doğru geri geri gitmeye devam ederken, yasaklar gece hayatını gündüz yaşamaya iterken, online platformlar üzerimize kürek kürek yeni yapım atarken, vaka sayıları ilçe nüfuslarını geçmişken kafamızın içindeki gürültüyü biraz olsun susturmak için yapılabilecek tek şey kaldı; kitap okumak.

Kitap okumak için bulamadığınız vakti, devletimiz, hafta sonu akşamlarına yasak getirerek sizin için yarattı. Sadece gelişmiş ülkelerin öngörebileceği bu yasaklara olumlu bir katkıda bulunmak için, yaşadığınız odaklanma sorunlarını şıp diye çözecek, size her seferinde başka bir dünyanın kapılarını açacak, bir solukta okunacak beş öykü kitabı listeledim sevgili karantinaseverler. Hemen hemen hepsi, aylardır pandemiyle, işsizlikle ve diğer aile içi sorunlarla uğraşan dünyamızdan karakterler olması sebebiyle kendinizi bu kitaplarda bulup “Çok şükür, beterin beteri de varmış.” diyerek gönül ferahlığı yaşamanızı umuyor, sözü fazla uzatmadan kitaplardan bahsetmeye başlıyorum.

 

1. İkiye Kadar Sayamamak, Gökhan Yılmaz
 


Kapağına ve adına bakarak bu kitabın okurlarına saymayı öğreteceğini düşünebiliriz ama bu bir öykü kitabı. Gerçi Türkiye’deki sınavlarda matematik net ortalamasına bakarsak saymayı öğreten – sadece ikiye kadar bile olsa- bir kitap yazsa mutlaka daha çok satardı.

Gökhan Yılmaz ilgi çeken bir öykücü; ikinci kitabında da, ilk kitabı Biraz Kuşlar, Azıcık Allah’da olduğu gibi deneysel işlere imza atmaktan çekinmiyor. Kelimeleri, cümleleri, paragrafları ve hatta noktalama işaretlerini eğiyor, büküyor, oynuyor. Adeta, Murat Menteş’in “kelime nimettir, kelimeyle oyun olmaz” kelamına karşı çıkıyor! “Gökhan Yılmaz” ad soyad kombinasyonuna sahip yüzlerce kişi olduğunu ve yazarın kendini paparazzilerden sır gibi sakladığını hesaba katarsak kitapları beğenilmezse “o Gökhan Yılmaz ben değilim” diyerek işin içinden sıyrılmayı düşünmüş olabileceğini düşünüyorum.

Kendi deyimiyle “iki kitap iki de kız babası” olan Gökhan Yılmaz’ın, ikiye kadar sayabildiğim için ikinci kitabını öneriyorum size. Bu kitapta dil oyunlarının altındaki derin hikayeleri keşfetmenin tadına varacaksınız. Ve kitabı severseniz ya da zaten okuduysanız size bir müjde: yazarın üçüncü kitabı da yolda, yayınevine teslim etmiş. (Umarım üçüncü kitapta artık noktalama işaretlerini doğru kullanmayı öğrenmiştir.)
 

 
2. Ev Yapımı Hüzünler, Oğuzhan Yeşiltuna


Oğuzhan Yeşiltuna genç bir yazar ve yeni nesil indie grup isimlerini ya da şarkılarını andıran “Ev Yapımı Hüzünler” ilk kitabının adı.

Yazar bir röportajında toplam 6 yayınevinden ret yanıtı aldığını ve son kez Notabene Yayınları’na dosyasını gönderdiğini söylüyor ve ekliyor: burası da olmasaydı dosyamı rafa kaldıracaktım.

Buradan Notabene Yayınları’na büyük bir teşekkür iletiyorum, bu güzel kitabı bizimle buluşturduğu için.

Kitap tek solukta okunabilecek hacme ve akıcılığa sahip. Sıradan mutsuzluklarımızı alıyor ve sanki mutlu edecekmiş gibi umut veriyor, sonra aynı mutsuzluğu parlatıp veriyor. Her evde dibinde bir şeyler kalmış, kimsenin kullanmadığı ama dökmeyi üşendiğinden mi yoksa ziyan olmasın diye mi düşündüğü belli olmayan kavanozlar vardır ya; işte bu kitaptaki hüzünler de orada birikiyor bence.  Alışılmışın dışında biçim denemeleri, yeni öykücülüğün imkanlarının kaymağını yedirtiyor adeta. Daha ilk öykü “Yanık Kafiye”yle sizi kendine bağlayacağından eminim.

Umuyorum ki yazar şu aralar yeni kitap dosyasını hazırlıyordur, zira ortam pek müsait.
 


3. Yumuşak Oda, Dinçer Apaydın


Masumlar Apartmanı, Kırmızı Oda, Bir Başkadır derken iyice psikolojiye sardık. Pandemi bir yandan, ekonomide dünya devi olmamız bir yandan ülke dev bir psikiyatr koltuğuna dönüştü de bize yatıp uzanmak kaldı sanki sadece.

Dinçer Apaydın ise bundan 2 sene önce çıtayı biraz daha yukarıya taşıyıp yumuşak odadan seslenmişti bize. Yumuşak oda da ne ola ki derseniz, bakınız: Murat Kekilli – Seni Çılgın klibi.

Kahramanların ekseriyetle umutsuz ve sorunlu bir ruh haline sahip olduğu, sarsıcı bir Prolog ve  10 öyküden oluşan “Yumuşak Oda” samimi anlatımı ve mizahi dili ile severek okuyacağınız bir kitap. Her daim öykü karakterleri arızalı tipler olsa da ilk öyküler adaha eğlenceli bir havada seyrederken “Menekşe Uyu Demişti” öyküsünden sonraki öyküler yumuşak odanın duvarlarının üstümüze üstümüze geldiğini, duvarların battığını hissettiriyor. 

Yazarın ilk kitabı olması sebebiyle temkinli yaklaşmak isteyebilirsiniz ama dosta güven düşmana korku veren anlatım ve dile hakimiyet başarıyı gözler önüne seriyor.

Şimdilerde ikinci kitabını yazmak yerine, gönüllerin şairi Özgür Göreçki ile birlikte İnstagram’da “Heba Olmuş Öykü Fikirleri” hesabında öykülerini heba(!) ediyorlar. 

  
4. Orada Bir Yerde, Engin Türkgeldi


Yine güzel bir ilk kitap örneği ile karşı karşıyayız. Birbirinden karanlık atmosferlerde, bambaşka zamanlarda geçen, görsel bir kitap “Orada Bir Yerde”. Orası neresi, bulmaya çalışırsanız, çuvallarsınız. (Edebiyata Giriş 101)  Cüceli, Peygamberli derken bir bakıyorsunuz 10 öykü bitmiş, siz, zihninizde rengarenk kıyafetli soytarılarla, 15. yüzyıldan kalma kalelerle, körlerle, topallarla sohbet ediyorsunuz.

Görsel bir anlatımın hakim olduğu hikayeler, “The Fall” filmini sevenlerin ayılıp bayılarak okuyacağı türden. Kitap asıl mesleği doktorluk olan yazarımızın ilk basılı kitabı, daha önce yayımlanmış bir e-kitabı, bir hayli de reçetesi var. Kitap dosyasını bilgisayar çıktısı olarak teslim etmeyi en son sefer aklına getirmiş olması ilk kitap olmasını açıklıyor sanırım. Zira bu kadar iyi öykülerin, bu kadar zaman beklemiş olmasını anlamlandıramıyorum. 

 

5. Kanayak, Gamze Arslan


Finali harika bir kadın yazar ve birbirinden etkileyici kadın hikayelerinin yer aldığı bir kitapla yapmayalım mı? Gamze Arslan 2016 yılında Yaşar Nabi Nayır gençlik ödülünü kazanmıştı ve adet olunduğu üzere dosyası Varlık Yayınları’ndan kitap olarak basıldı: Çerçialan. Fakat ben size onu değil daha çok beğendiğim ve yazarın artık “kendi sesini bulduğu”na inandığım geçen yıl çıkan ikinci kitabını önereceğim; Kanayak. Kitabın adı, kulağa Angara bebelerinin ağzından çıkan bir söz gibi gelse de, bazı yörelerde halk ağzında “kadın” anlamına geliyor. 

Kanayak’ta yazar sarsıcı, sersemletici, insanı derinden etkileyen ve merkezinde kadın olan öyküler sunuyor biz okurlara. “Ne toprağın olurum, ne senin” diyerek kafa tutan kadınlar, babadan, kocadan ayrı, evdeki kader kurbanı annesinden ayrı çekmiş kadınlar hep burada. Yani işte bizim evde yoksa alt komşuda, en kötü ihtimalle yan apartmanda olan hepimizin bildiği insanlar. Baştan söyleyelim rahatsız edici bir kitap bu; ama gerçeklerin böyle güzel öyküler olarak karşınızda bulmanın tadına varacaksınız. 

Hepimizi Sütleğen gibi koruyup kollayacak kadınlara ihtiyaç duymayacağımız güzel yarınlara ulaşmak için okuyalım, okutturalım.

(Not: Sıralama kitapların çıkış yılına göredir.)

 

(Ayben Seven Brüksel'den bildirdi)


facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et

Yorumlar:

(11.4.2021)

Belediyenin Almanya’ya eğitime gönderdiği 45 kişiden 43'ü geri dönmedi...

"Aslında dönecekler ama orada kurulu düzenleri var. Yoksa vatanımız cennet..."

Vahit Gözgel, Emekli


Diğer yorumlar ->

(25.11.2020)

AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök: ''18 yıl önce araba var mıydı?''

"Genel Başkanları buzdolabı olmadığını iddia ediyordu. Bu yine biraz insaflı çıktı.."

Uğurhan Culak, Elektrik tesisatçısı


Diğer yorumlar ->